Hogyan tartsunk degut?

Mi kell ahhoz, hogy boldog degunk legyen?

HALywood - Gond nélküli gondoskodás

Etetés

A degut nagyon körültekintően kell takarmányozni! A legfontosabb, hogy szem előtt tartsuk, hogy nem tudja szabályozni a vércukorszintjét – erősen hajlamos a cukorbetegségre. Ha túlzott szénhidráttartalmú takarmányt kap - cukros dolgokat – cukorbeteg lesz, hályog alakul ki a szemén, ami végleges vaksághoz vezet! Éppen ezért a HALywood degueledel melaszt és más cukortartalmú összetevőt nem tartalmaz. A degunak is fő tápláléka a friss, illatos széna, mely elengedhetetlen az emésztéséhez, koptatja a fogát és mentálisan fejleszti őt. Szereti a szemes takarmányokat és az olajos magvakat. Ezek etetésekor tartsunk mértéket, mert jelentősen hizlalnak, de alkalomszerű etetése ajánlott!
HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás

Tipp Ajánljuk a HALywood magkeveréket, mely mindig friss magokat tartalmaz, így degunk kedvence lesz.

Szereti a gyümölcsöket és a zöldségeket is, de itt is résen kell lennünk! A gyümölcsök gyümölcscukrot tartalmaznak, ezért csak ritkán adjunk, és akkor is keveset! Részesítsük előnyben a zöldségeket - azok közül is a sötétzöld levelűek a legjobbak! Tilos burgonyát adni nekik! Kényeztetésül, jutalomfalatként soha ne adjunk mézes rudat a fent kirészletezett cukorbetegsége miatt!

HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás

Tipp Erre a célra inkább ajánljuk a HALywood borsószirmot, mely minden kisrágcsáló kedvence, és semmilyen hozzáadott adalékot nem tartalmaz.

Víz

HALywood - Gond nélküli gondoskodás A degu előtt mindig legyen friss ivóvíz! A legpraktikusabb egy önitató, amit a ketrecre szerelve könnyű tisztán tartani. Nagyon kreatívan tudja használni, már egész picike korától fogva - sokszor hanyatt fekszenek alá, és úgy isznak belőle! A degu egy igazi kis bohóc, aki a legegyszerűbb dolgot is felhasználja a maga és a Gazdi szórakoztatására.

Degulak

HALywood - Gond nélküli gondoskodás A deguketrec minimális mérete 50cm széles, 45cm mély és 60cm magas! Természetesen ha lehetőségünk van még nagyobb lakhely kialakítására, ne habozzunk. Imádnak mozogni, ezért a ketrec mérete mellett az is nagyon fontos, hogy megfelelően rendezzük be. Ebben csak a fantáziánk szabhat határt, imádnak mindent, amin lehet mászni, bújni, futni.

Mindenképp legyen egy hely, ahol pihenhetnek, szeretik, ha ez magasan van. A nyugágy a kedvencük, ami lehet a boltokban kapható, görények számára készült nyugágy, vagy saját kezűleg is készíthetünk ilyet. Puha négyszögletű anyag négy sarkát kössük fel a ketrec tetejéhez, és már kész is van, ebben igazán édes a pihenés.

HALywood - Gond nélküli gondoskodás Mindenképp gondoskodjunk futókerékről, aminek az átmérője 20cm legyen. Ez egy nagyon kedvelt használati tárgy lesz, a degu szinte fáradhatatlan. Célszerű fémből készültet venni, mert minden mást szétszednek.

Tovább színesíthetjük a lakhelyet faágakkal, csövekkel, bujkálókkal, kis házakkal... Alomnak pormentes fenyő forgácsot ajánlunk. Terráriumban ne tartsuk degunkat, mert amellett, hogy rosszul szellőzik, nem tud benne mászni, ami pedig a legkedveltebb elfoglaltsága.

Tartás

A degu a természetes élőhelyén csoportokban él. Oly erős a társai utáni igénye, hogy belebetegszik az egyedüllétbe. Ha magányos, keveset mozog, ettől elhízik, és májbetegség, székrekedés alakul ki. A rossz közérzete miatt egyre kevesebbet eszik, így könnyen felnőhetnek a fogai, és ennek következtében később már akkor sem tudna enni, ha akarna, végül elpusztul. Ennek a folyamatnak a lezajlása alatt is egy stresszes, harapós deguvá válhat, aki nem sok örömet képes nyújtani a gazdijának. Ezért degut sose tartsunk egyedül! Ők mindent társaikkal együtt csinálnak: együtt alszanak, együtt esznek, együtt játszanak, sokszor még a futókerékbe is együtt futnak. Ne kínozzuk őt az egyedüli tartással. Azonos nemű egyedek, több hím vagy több nőstény is remekül meg van egymással, így nem kell, hogy a szaporodásuk miatt fájjon a fejünk.

Ha új degu kerül a csapatba, mindig be kell szoktatni. Jó lenne, ha elsőre külső helyszínen találkozhatna a régi és az új kedvenc. Amíg ők barátkoznak, mi takarítsuk ki a ketrecet, és lehetőség szerint rendezzük át. Ha ezzel elkészültünk, mehetnek az újdonsült ismerősök a ketrecbe. Fél szemünk az első pár órában legyen rajtuk, mert ha valamelyik példány vérmesebb, verekedés törhet ki. Ekkor semmiképp ne nyúljunk oda szabad kézzel - fújjunk rájuk, vagy csapjunk zajt, ami eltereli a figyelmüket. A balhézást elég gyorsan abbahagyják, és attól kezdve ilyen problémával többet nem találkozunk. Etetéskor zsörtölődhetnek, de ez nem komoly, általában egy kis szócsatában ki is merül.

Az ellenkező nemű deguk tartásáról a "tenyésztés, szaporítás" fejezetben bővebben olvashatsz.

A helyesen tartott és takarmányozott degukkal együtt élni nagyon nagy élmény. Bizton állíthatjuk, hogy ennek a kis állatnak a szórakoztatóiparban lenne a helye. Mindig aktív, produkálja magát, bohóckodik, de hízelegni is úgy tud, hogy az ember teljesen ellágyul. Általában 5-6 évig élnek, de előfordulnak 10 éves példányok is.

Tenyésztés, szaporítás

A deguk nemének meghatározása egyszerű már egész pici korukban is. A hímek hímvesszője a végbélnyílástól távol, míg a nőstények álhímvesszője a végbélnyíláshoz nagyon közel található.

Ellenkező nemű deguk esetében számolnunk kell azzal, hogy szaporodni fognak. Ha ezt tűztük ki célul, akkor alaposan tanulmányozzuk a témát, hogy felelősségteljesen láthassunk neki. Itt csak egy-két alapvető információt közlünk, hogy megkönnyítsük a döntést.

Az egy hím egy nőstény párosítás remekül működik, általában igaz szerelemre lobbannak egymás iránt. Ezt abból is látjuk, ahogy vakargatják, rágják, masszírozzák egymást. Igazi családként élnek, és leendő kölykeiket is együtt nevelik.

Egy hím és több nőstény is jól megvan együtt, azonban sose tegyünk össze több hímet, ha nőstény is van a környéken, mert egész biztos véres verekedésekre kell számítani.

A nőstény hosszú ideig, kb 87-90 napig vemhes. Általában 3-5 kisdegu születik egyszerre, akik gyönyörűek: jól fejletten, szőrösen, nyitott szemmel jönnek a világra, és már első mozdulataikkal is teljesen elvarázsolják környezetüket. Már most látszik milyen bájos, kíváncsi kis állatokká cseperednek majd az elkövetkező pár hétben.

HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás Ideálisan a mamát és a papát el kell választani egymástól még az ellés előtt, mert a mama a kicsik világrajötte után azonnal ivarzik. Jó lenne, ha ekkor még nem vemhesülne, mert ez igen megterhelő neki, és mivel a nevelés oroszlánrésze az ő feladata, a nőstény jó közérzete és kitűnő kondíciója elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges utódokat adhassunk ki a kezünk közül. Pár nap múlva azonban a papa mehet vissza a kis családjához, amit minden bizonnyal nagyon fog értékelni. Azon nyomban megpróbálja behozni, amit elszalasztott: szeretgeti az "asszonyt" és takargatja, óvja a kicsiket. Általában ő a szigorúbb szülő. Míg a mama már kiengedné kicsinyeit, hogy felfedezhessék a ketrecet, a papa még visszarángatja őket a fészekbe, hogy nehogy valami bajuk essen. Ez felettébb vicces abban az esetben, ha sok gyerek született és szegény friss apuka egyszerre próbál figyelni mindannyiukra. Lehetetlen feladat ez neki.

A csöppségeket 6 hetes korukig kell a mamával hagyni, ezután adhatjuk új gazdihoz. Figyeljünk arra, hogy megközelítőleg 12 hetesen már ivarérettek, tehát még ez előtt kell nemenként szétválogatni őket, hisz ekkor még túl fiatalok ahhoz, hogy vemhesüljenek a nőstények.

Ápolás

HALywood - Gond nélküli gondoskodás A degu nagyon tiszta állat. Imád fürödni, amit nem vízben, hanem homokban végez. Töltsünk csincsilla-homokot egy kis tálba, vagy dunsztos üvegbe, és tegyük a ketrecébe. Aztán indulhat a móka: pörögforog benne és látszik rajta, hogy mennyire élvezi.

Rendszeresen ellenőrizzük a fogait, mely minden rágcsáló érzékeny pontja. Az egészséges degufog sárga, és ha zárva van a szája, metszőfogai összeérnek, nem fedik egymást!

Tipp Ha fogai túl hosszúak, vagy fehérek, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Ha a degu a ketrece rácsát rágja, nem a fogát akarja koptatni, hanem unatkozik. Ebben az esetben adjunk neki valami új játékot, vagy rendezzük át a ketrecét. Egy ideig ez leköti, de aztán újra rákezd valószínűleg. De hát ő ilyen. Mikor választottuk, tudtuk, hogy egy igazi kis energiabombával kötöttük össze az életünket. Legyünk kreatívak, hogy mindig legyen elég szórakozása.

Tipp Bármi más deguval kapcsolatban felmerülő kérdésben keresd honlapunkat, ahol a fórumon minden kérdésedre válaszolunk!

Kormányrendelet

Kormányrendelet a kedvtelésből tartott állatok védelmében

Minden, amit tudni kell!
Kérdezzen - válaszolunk!
Tovább »

Tenyésztők

Ismerd meg azokat, akik minket választottak!
Tovább »

Viszonteladóknak

Ismerje meg cégünket és válasszon minket!
Tovább »