Hogyan tartsunk egeret?

Mit kell tudnunk ahhoz, hogy boldog egerünk legyen?

HALywood - Gond nélküli gondoskodás

Etetés

Az egerek talán a legkönnyebben tartható kisrágcsálók, etetési szempontból is. A legegyszerűbb és legkényelmesebb, ha speciálisan egerek számára készített táppal etetjük, így elkerülhetünk minden hiánybetegséget, és az elhízástól sem kell tartanunk.

Tipp A HALywood egéreledel olyan teljes értékű takarmány, amely amellett hogy egészséges, finom is!

Szeretik a kukoricát, árpát, búzát és más magokat, csakúgy mint az olajos magvakat. Mindkettőnél tartsunk mértéket, mert nagyobb mennyiségben hizlalnak, de etetésük javasolt.

Tipp A HALywood magkeverék folyamatosan ellenőrzött, friss alapanyagokból készül, remek kiegészítő takarmány.

HALywood - Gond nélküli gondoskodás Az egerek számára nagyon fontos, hogy folyamatosan hozzájussanak friss szénához. Ezzel koptatják fogaikat, elősegíti emésztésüket és szükséges komfortérzetükhöz is, hisz fészket építenek belőle. A gyümölcsök és zöldségek is megtalálhatók étlapjukon, szívesen fogyasztják! Csakúgy mint az állati eredetű fehérjét tartalmazó ételeket, mint például a sajt, száraz macskatáp, vaj vagy élő rovarok. Ez utóbbiak különösen fontosak a vemhes nőstények étrendjében, ellenkező esetben hajlamosak a kannibalizmusra.

Mézes rudakat ne adjuk rágcsálónknak, hisz a méz cukortartalma miatt rontja a kisállat fogait, ami súlyos következményekkel jár.
HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás

Tipp Adjunk inkább természetes anyagokból készült, egyéb adalékokat nem tartalmazó jutalomfalatokat, mint például a HALywood borsószirom.

Víz

Az egerek előtt mindig legyen friss ivóvíz! A legpraktikusabb egy önitató, amit a ketrecre szerelve könnyű tisztán tartani.

Egérlak

Az egér rendkívül mozgékony állat. Minél nagyobb hely áll a rendelkezésére, annál boldogabb, kiegyensúlyozottabb. Terráriumban és ketrecben egyaránt tarthatók, de az utóbbiban való elhelyezés sok előnnyel jár: A ketrecben tartott egerek sokkal szelídebbek, mint terráriumban tartott társaik. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a ketrecben sokkal inkább kapcsolatban van a külvilággal, jobban érzi a szagokat, jobban hallja a zajokat, így mikor kivesszük, nem éri váratlanul a sok külső inger. A ketrecen ráadásul hódolhat egy másik szenvedélyének is: mászhat!

HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás Az egerek sok mindennel szeretnek és tudnak is játszani. Imádják a futókereket, a hintákat, nyugágyakat, házikókat, csöveket, úgyhogy nyugodtan kiélhetjük kreativitásunkat, és csodaszép, izgalmas kis lakokat szerkeszthetünk kedvencünknek. Ezen felszerelések jó része megvásárolható állatkereskedésekben, de sokat saját kezűleg is elkészíthetünk. Ezen használati tárgyak rendszeres cserére szorulnak majd, mert mindent megrágnak. Ne keseredjünk el ezen, inkább lássunk újabb lehetőséget benne, hogy mindig valami újdonsággal lephetjük meg kedvencünket.

Tipp Alomnak pormentes fenyő forgácsot ajánlunk.

Tartás

Az egerek társas lények, nem szeretnek egyedül élni. Unatkoznak és boldogtalanok, nagyon szomorú látvány egy társ után vágyakozó egérke. Vásároljunk azonos neműeket, és akkor nem fognak szaporodni. Magányos tartását semmi nem indokolja, ugyanakkora hely, ugyanannyi energia, és költség egy és két egér tartása is, akkor hát miért kínoznánk őt?!

HALywood - Gond nélküli gondoskodás Ha tartásukhoz minden feltétel adott, személyükben egy nagyon vidám társaság csöppen az életünkbe! Mindig is köztudott volt, hogy az egerek nagyon okos állatok, de ezt testközelből megfigyelni nagyon érdekes. Bármilyen szerkezet, például hinta, kerék, labda, vagy bármi más újdonság kerül a közelükbe, pár perc alatt rájönnek, hogy hogyan működik, hogyan lehet vele játszani. Hálás megajándékozottak, valódi örömöt lelnek mindenben, és ezzel sok kedves pillanatot szereznek gazdájuknak is!

Az ideálisan tartott és helyesen takarmányozott egerek, fajtájuktól függően 2-3 évig élnek.

Tenyésztés, szaporítás

Az egerek nemének meghatározása egyszerű, már fiatal korban is. A végbélnyílás és az ivarnyílás távolsága a mérvadó, a nőstényeknél ezek egymáshoz közel, míg a hímeknél távolabb találhatók. A különböző nemű egerek között igazi szerelmi kapcsolat van. Családi életet élnek, szeretgetik, masszírozzák egymást, együtt esznek, isznak és alszanak. Későbbi gyerekeikkel kiegészülve is nagyon összetartó család.

HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás A nőstény átlag 20 napig vemhes. A hímet az ellés előtt el kell távolítani a nősténytől, különben az azonnal újravemhesül, és ezt nagyon megterheli a szervezetét, hisz még fel sem nevelte kicsinyeit mire már újra ellik. A várandós egérnek szüksége van állati eredetű fehérjére a vemhesség alatt!

A kicsik csupaszon, vakon és süketen jönnek a világra. Teljesen védtelenek, anyjuk fészekben neveli őket. 4 hetesen már elválaszthatók, legkésőbb 6 hetes koruk előtt pedig nemenként is szét kell őket szedni, hisz már ilyen korán ivarérettek lesznek. Az ivarérettség nem azonos a tenyészérettséggel, az első pároztatás idejével várjunk legalább a nőstény 4 hónapos koráig.

Ápolás

Különösebb ápolást nem igényel, de rendszeresen ellenőrizzük egészségi állapotát. Az egészséges egér foga sárga és zárt szájában a metszőfogai nem fedik egymást! Szembeötlő változás esetén forduljunk állatorvoshoz.

Tipp Bármi más egerekkel kapcsolatban felmerülő kérdésben keresd honlapunkat, ahol a fórumon minden kérdésedre válaszolunk!

Kormányrendelet

Kormányrendelet a kedvtelésből tartott állatok védelmében

Minden, amit tudni kell!
Kérdezzen - válaszolunk!
Tovább »

Tenyésztők

Ismerd meg azokat, akik minket választottak!
Tovább »

Viszonteladóknak

Ismerje meg cégünket és válasszon minket!
Tovább »