Hogyan tartsunk hörcsögöt?

Mit kell tudnunk ahhoz, hogy boldog hörcsögünk legyen?

HALywood - Gond nélküli gondoskodás

Etetés

A hörcsögök változatos etetése nagyon könnyű feladat, de körültekintőnek kell lennünk! Nagyon szeretik a hasukat, de elhízásuk amúgy sem túl hosszú életüket tovább rövidíti. A legegyszerűbb és legkényelmesebb, ha speciálisan hörcsögök számára készített táppal etetjük, így elkerülhetünk minden hiánybetegséget, és az elhízástól sem kell tartanunk.

Tipp A HALywood Hörcsögeledel olyan teljes értékű takarmány, amely amellett hogy egészséges, igazi ínyencség kedvencünknek.

Szeretik a kukoricát, árpát, búzát és más magokat, csakúgy mint az olajos magvakat. Mindkettőnél tartsunk mértéket, mert nagyobb mennyiségben hizlalnak, de etetésük javasolt.

Tipp A HALywood Magkeverék folyamatosan ellenőrzött, friss alapanyagokból készül, remek kiegészítő takarmány a hörcsögök etetéséhez.

HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás A hörcsögök számára nagyon fontos, hogy folyamatosan hozzájussanak friss szénához. Ezzel koptatják fogaikat, elősegíti emésztésüket és szükséges komfortérzetükhöz is, hisz fészket építenek belőle. A gyümölcsök és zöldségek is megtalálhatók a hörcsögök étlapján, szívesen fogyasztják! Csakúgy mint az állati eredetű fehérjét tartalmazó ételeket, mint például a sajt, száraz macskatáp, vaj vagy élő rovarok. Ez utóbbiak különösen fontosak a vemhes nőstények étrendjében, ellenkező esetben hajlamosak a kannibalizmusra.

Mézes rudakat ne adjuk rágcsálónknak, hisz a méz cukortartalma miatt rontja a kisállat fogait, ami súlyos következményekkel jár. Adjunk inkább természetes anyagokból készült, egyéb adalékokat nem tartalmazó jutalomfalatokat.
HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás

Tipp Ajánluk a HALywood borsószirmot!

Víz

HALywood - Gond nélküli gondoskodás Talán a hörcsögök esetében kering a legtöbb tévhit az itatással kapcsolatban. Sok helyen még a mai napig azt a tájékoztatást kapják a gazdik, hogy nem szabad nekik inni adni. Ez minden alapot nélkülöző álláspont. A hörcsög előtt mindig legyen friss ivóvíz! A legpraktikusabb egy önitató, amit a ketrecre szerelve könnyű tisztán tartani.

Hörcsöglak

Ahány fajta hörcsög, annyiféle méret. A ketrec vagy terrárium kiválasztásakor tartsuk szem előtt a kedvenc kifejlett testméretét. Ők is szeretnek mozogni, túlságosan kis helyen tartva agresszívvá válhatnak!

A hörcsögök sok mindennel szeretnek és tudnak is játszani. Imádják a futókereket, a hintákat, nyugágyakat, házikókat, csöveket, nyugodtan kiélhetjük kreativitásunkat, és csodaszép, izgalmas kis lakokat szerkeszthetünk kedvencünknek. Ezen felszerelések jó része megvásárolható állatkereskedésekben, de sokat saját kezűleg is elkészíthetünk.
HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás

Alomnak pormentes fenyő forgácsot ajánlunk. Megfigyelések szerint a ketrecben tartott hörcsögök sokkal szelídebbek, mint terráriumban tartott társaik. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a ketrecben sokkal inkább kapcsolatban van a külvilággal, jobban érzi a szagokat, jobban hallja a zajokat, így mikor kivesszük, nem éri váratlanul a sok külső inger. A ketrecen ráadásul kedvére mászhat, ami kedvelt szórakozása.

Nem kedvelik a túlzott meleget, nyáron fennáll a hőguta esélye, ezért is kedvezőbb megoldás a ketrec.

Tartás

HALywood - Gond nélküli gondoskodás A hörcsögök a természetben általában egyedül élnek. Ennek köszönhető, hogy a háziasítás ellenére is vannak egyedek, akik nem szívelik másik fajtársuk jelenlétét. Általában megszokják egymást, ha kellő lakhely áll a rendelkezésükre, és problémamentesen tarthatók együtt. Ennek ellenére magányos tartása sem viseli meg, jól tartható egyedül.

Ha mégis többel szeretnénk megosztani mindennapjainkat, inkább azonos nemű egyedeket válasszunk, hisz az egyik legszaporább állat, így folyamatos probléma lesz az utódok elhelyezése. Azonos alomból származó fiúk vagy lányok általában egész életükben jól kijönnek egymással. Ha mégsem testvéreket választunk, a friss ismerősöket össze kell szoktatni. Lehetőleg elsőre külső helyszínen találkozzanak, és amíg ők ismerkednek, mi takarítsuk ki a helyüket, és rendezzük is át. Ha beköltöztek a lakhelyre, pár órán át figyeljük őket, nehogy összeverekedjenek.

A hörcsög nagyon tiszta állat, ketrecében egy általa kijelölt sarokba piszkít. Ugyanakkor egy másik sarkot szokott kijelölni élelmiszerraktárnak. Etetéskor az eledel egy részét pofazacskójába pakolja, és elszállítmányozza az éléskamrába. Takarításkor látjuk csak meg, micsoda készleteket halmozott fel.

A hörcsögök, fajtájuktól függően 1,5-3 évig élnek.

Tenyésztés, szaporítás

HALywood - Gond nélküli gondoskodás A hörcsögök nemének meghatározása nagyobb korban már viszonylag egyszerű, de kicsiknél sem lehetetlen. A végbélnyílás és az ivarnyílás távolsága a mérvadó, a nőstényeknél ezek egymáshoz közel, míg a hímeknél távolabb találhatók. Különböző nemű egyedek összepárosításakor is szoktatásra van szükség. Ha békét kötnek, valószínűleg hamarosan várhatjuk az utódokat.

A vemhességi idő igen rövid, 16-22 nap, fajtától függően. A hímet az ellés előtt el kell távolítani a nősténytől, különben az azonnal újravemhesül, és ezt nagyon megterheli a szervezetét, ráadásul még fel sem nevelte kicsinyeit mire már újra ellik. A várandós hörcsögnek szüksége van állati eredetű fehérjére a vemhesség alatt!

A kicsik csupaszon, vakon és süketen jönnek a világra. Teljesen védtelenek, anyjuk fészekben neveli őket. 4 hetesen már elválaszthatók, legkésőbb 6 hetes koruk előtt pedig nemenként is szét kell őket szedni, hisz már ebben a korban ivarérettek lesznek. Az ivarérettség nem azonos a tenyészérettséggel, az első pároztatás idejével várjunk legalább a nőstény 4 hónapos koráig.

Ápolás

Különösebb ápolást nem igényel, de rendszeresen ellenőrizzük egészségi állapotát. Az egészséges hörcsög foga sárga és zárt szájában a metszőfogai nem fedik egymást! Szembeötlő változás esetén forduljunk állatorvoshoz.

Tipp Bármi más hörcsögökkel kapcsolatban felmerülő kérdésben keresd honlapunkat, ahol a fórumon minden kérdésedre válaszolunk!

Kormányrendelet

Kormányrendelet a kedvtelésből tartott állatok védelmében

Minden, amit tudni kell!
Kérdezzen - válaszolunk!
Tovább »

Tenyésztők

Ismerd meg azokat, akik minket választottak!
Tovább »

Viszonteladóknak

Ismerje meg cégünket és válasszon minket!
Tovább »