Hogyan tartsunk nyuszit?

Mit kell tudnunk ahhoz, hogy boldog nyuszink legyen?

HALywood - Gond nélküli gondoskodás

Etetés

A legtöbbet talán a törpenyulak etetéséről tudhatunk, hisz nagyban hasonlít a hagyományos, szélesebb körben tartott házinyulakéval.
HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás

HALywood - Gond nélküli gondoskodás A HALywood törpenyúleledelek abban különböznek a közismert, hízónyúl tápoktól, hogy jóval alacsonyabb a fehérje és az energia tartalmuk. Ennek azért van jelentősége, mert míg a hízónyúl táp esetében az a cél, hogy az állat mielőbb meghízzon, a kedvtelésből tartott nyusziknál a cél a hosszú élettartam, és a jó kondíció. A kizárólag szemes takarmányból (kukorica, árpa, zab, stb) készített keverékek nem megfelelőek a törpenyuszik etetésére.

HALywood - Gond nélküli gondoskodás A nyulaknál is, mint minden rágcsálónál, a megfelelő takarmány mellett is elengedhetetlen, hogy mindig legyen előttük friss, illatos széna, mellyel koptatják fogaikat, és az emésztésüket is segíti! Nagyon szeretik a zöldségeket és a gyümölcsöket, melyek etetésénél tartsuk szem előtt, hogy a nyuszi hajlamos a hasmenéssel járó megbetegedésekre. Zöldeleségből mindig keveset adjunk nekik! Kölyköknek 4 hónapos korukig inkább ne adjunk zöldséget és gyümölcsöt, és utána is nagyon óvatosan hozzuk be ezeket az étrendjükbe! Ha mégis hasmenést tapasztalunk, fogjuk szénadiétára, vízmegvonásra és ha 1 napon belül nem javul a helyzet, forduljunk állatorvoshoz!

Tipp Ha mindenképp kedveskedni akarunk kedvencünknek, inkább olyan kiegészítő eleséget válasszunk, mely kizárólag növényi eredetű és nem tartalmaz semmilyen hozzáadott adalékot! Ilyen a HALywood borsószirom, mely minden rágcsáló kedvence!

Víz

HALywood - Gond nélküli gondoskodás A nyuszi előtt mindig legyen friss ivóvíz! A legpraktikusabb egy önitató, amit a ketrecre szerelve könnyű tisztán tartani. A nyuszik leleményes állatok, már egész pici koruktól tudják használni, még akkor is, ha előzőleg sosem láttak ilyet.

Nyúllak

A ketrec ajánlott minimális mérete 50 X 100cm egy nyuszi esetén. Néha rájuk tör a szaladgálhatnék, és ehhez bizony helyre van szükség, ezért ennél kisebb ketrecbe még akkor se tegyük, ha sokszor tudjuk kiengedni a lakásba játszani. Terráriumi tartása nem ajánlott!

A nyuszik könnyen szobatisztaságra nevelhetőek. Ez azt jelenti, hogy a ketrecükön belül kijelölnek egy sarkot, és ott végzik el a dolgukat. Így könnyű őket tisztán tartani. Épp ezért bátran kiengedhetjük kedvencünket a lakásba is – felügyelet mellett- , mert megtanulja, hogy visszajárjon a ketrecébe, ha éppen rátör a szükség. A lakásban tett sétáknál azért van szükség a felügyeletre, nehogy nyuszkónk kárt tegyen magában, és a berendezésben. Megrághat bármit: elektromos vezetéket, mérgező szobanövényt, ezért sose hagyjuk egyedül garázdálkodni.

Alomnak pormentes fenyőforgácsot ajánlunk! A ketrecbe tehetünk házikót, melybe nyuszink vissza tud vonulni, ha pihenni szeretne, de tartsuk szem előtt hatalmas mozgásigényét, és ne zsúfoljuk túl a rendelkezésére álló teret!

Tartás

A nyuszival nagyon sokat kell foglalkozni, ezért akinek nincs túl sok szabadideje, amit kedvencére tud szánni, inkább válasszon más háziállatot. A gondoskodást, foglalkozást azonban sokszorosan meghálálják, nagyon jó társállatok!

Több nyúl egy ketrecben tartása kissé bajos. 2 hím illetve 2 nőstény általában nem jön ki egymással, folyamatosan csatároznak, melyek elég komollyá is válhatnak. Rendszerint csak az a megoldás marad, hogy külön kell őket költöztetni. Aki több nyulat vásárol, számoljon ezzel. A két különböző nemű egyed együtt tartása viszont folyamatos szaporodással jár, ami egyrészt megterheli a nőstény szervezetét, másrészt nekünk is probléma lehet egy idő után a kicsik elhelyezése.

Egy ideálisan tartott és megfelelően takarmányozott törpenyúl 6-7, maximum 12 évig él. A nyuszikat kétféle betegség ellen szokták oltani. A myxomatózis egy olyan betegség, amit a szúnyogok terjesztenek, onnan lehet felismerni, hogy az állat fején göbök jelennek meg. Nagyon súlyos, 90%-ban halállal végződik. Az RHD (nyulak vérzéses megbetegedése) egy gyógyíthatatlan megbetegedés, melyet onnan ismerünk fel, hogy az állat orrán véres, habos váladék távozik. Ekkor már sajnos menthetetlen, mert a betegség nagyon gyors lefolyású és belső vérzéssel jár. A megelőző oltások erősen ajánlottak!

Tenyésztés, szaporítás

A nyuszik igen szapora állatok, de a lelkiismeretes tenyésztő nem hagyja őket folyamatosan, szünet nélkül szaporodni. Az első vemhesség ideje a nőstény 6 hónapos korára essen, semmiképp ne korábbra! A nyúl vemhessége 31-33 napig tart, melyet követően 4-6 kisnyuszi látja meg a napvilágot. Pontosabban csak látná, ha nem lennének születésükkor vakok, süketek, csupaszok. Tehát elég fejletlenül érkeznek ebbe a világba, de alig 6 hét alatt önálló életre képes kis kedvencek válnak belőlük, akiket ekkor már elválaszthatunk anyjuktól.

3-4 hónapos korukra elérik az ivarérettséget, tehát ekkor legkésőbb válasszuk szét a bakokat és a nőstényeket. A nemek meghatározása embert próbáló feladat, főleg kis korban. Legkönnyebb úgy meghatározni, ha egymáshoz viszonyítva nézzük őket. A bakok ivarnyílása O betűre hasonlít, és enyhe nyomásra láthatóvá válik a hímvessző. A nőstények ivarnyílása V alakú.

Ápolás

HALywood - Gond nélküli gondoskodás Az egészséges nyuszik foga fehér és összezárt szájában a metszőfogak nem fedik egymást! Ha ehhez képest bármi elváltozást látunk, késlekedés nélkül keressük fel az állatorvost! Körme rendszeres ápolást igényel, vágjuk, vagy vágassuk, ha túl hosszúak. Túlnövése fájdalmat okozhat. Élősködők elleni védelmét bízzuk állatorvosra, mert a nyuszik többféle vegyszerre rosszul reagálhatnak.

Tipp Bármi más nyulakkal kapcsolatban felmerülő kérdésben keresd honlapunkat, ahol a fórumon minden kérdésedre válaszolunk!

Kormányrendelet

Kormányrendelet a kedvtelésből tartott állatok védelmében

Minden, amit tudni kell!
Kérdezzen - válaszolunk!
Tovább »

Tenyésztők

Ismerd meg azokat, akik minket választottak!
Tovább »

Viszonteladóknak

Ismerje meg cégünket és válasszon minket!
Tovább »