Hogyan tartsunk tengerimalacot?

Mit kell tudnunk ahhoz, hogy boldog malacunk legyen?

HALywood - Gond nélküli gondoskodás

Etetés

A tengerimalac az etetése szempontjából nagyban különbözik a többi rágcsálótól! Ezt nagyon fontos szem előtt tartani, hiszen mindannyian egészséges malackát szeretnénk!

Tipp A tengerimalac NEM magevő állat! A szemes kukoricát, napraforgót, búzát nem képes megemészteni, ezek etetése bélelzáródáshoz, kedvencünk halálához vezethet!!!

Rendkívül fontos, hogy rostban gazdag táplálékhoz jusson, ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, ha mindig van előtte friss, illatos széna. Ezt egész nap rágcsálhatja, koptatja vele a fogát, és az emésztéséhez is elengedhetetlen!

HALywood - Gond nélküli gondoskodás Másik nagyon fontos szempont malacunk C-vitamin szükséglete. A kívánt szintet lehetetlen csupán zöldségek és gyümölcsök etetésével elérni, ezért ajánljuk a HALywood tengerimalac tápokat, melyek a kellő mennyiséget tartalmazzák. A szénán és a tápon kívül kedveskedhetünk malackánknak zöldségekkel és gyümölcsökkel, melyet mindig alapos mosás után kínáljuk kisállatunknak.

HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás

Soha ne etessünk burgonyát, hagymát, csípős, erős zöldségeket. Ritkán adhatunk káposztát, karfiolt, karalábét. Ideális a sárgarépa, uborka, alma, dinnye, sütőtök. A salátával, uborkával és más magas víztartalmú zöldségekkel és gyümölcsökkel vigyázzunk, mert esetleges permetezésük során rájuk kerülő permetszerből túl sokat tartalmazhatnak, akár alapos mosás után is, mely mérgezéshez vezethet!

HALywood - Gond nélküli gondoskodás Az egész napos széna-ellátmány mellett elég kétszer etetni, mindig keveset, amennyit pár perc alatt elfogyaszt. Ne hagyjuk magunkat átverni azzal a keserves sírással, amit akkor produkálnak, ha zacskózörgést, vagy a hűtő ajtajának nyitását hallják. Ők sem éhesek egész nap! :) Csak próbálkoznak, hátha átverhetnek minket :)

Malackánknak soha ne adjunk mézes vagy joghurtos rudat! A méztől elromlanak a fogai, mely a rágcsálók esetében az állat halálához is vezethet! A joghurt pedig állati eredetű fehérjét tartalmaz, miközben a tengerimalac kizárólag növényevő állat!
HALywood - Gond nélküli gondoskodás

Tipp Kedveskedésnek ajánljuk a HALywood borsószirmot, mely minden rágcsáló kedvence, és semmilyen hozzáadott adalékot nem tartalmaz.

Víz

HALywood - Gond nélküli gondoskodás A tengerimalac előtt mindig legyen friss víz! A legpraktikusabb egy önitató, amit a ketrecre szerelve könnyű tisztán tartani. Előfordulhat, hogy a malacka az elején nem tudja használni, mert olyan helyről került hozzánk, ahol nem kapott vizet, de hamar rájön a használatára.

Malaclak

HALywood - Gond nélküli gondoskodás A ketrec ajánlott minimum mérete 1 illetve 2 malac esetén is 100cm X 50cm. Minél nagyobb helyük van, annál jobban érzik magukat, hisz szeretnek játszani, szaladgálni. Sokat mozognak és viszonylag keveset alszanak, de azért célszerű egy nyugodt zugot biztosítani számukra, ahova elbújhatnak.

HALywood - Gond nélküli gondoskodás A ketrecet semmiképp ne tegyük huzatos helyre, mert malackáink könnyen megfázhatnak. Terráriumi tartása nem ajánlott, mivel befülledhet, ami sok kórokozó melegágya lehet. Illetve a hatalmas alapterület miatt, egy ekkora méretű terrárium nagyon súlyos, ezért nehéz kezelni, tisztán tartani. Alomnak pormentes fenyőforgácsot használjunk, ami ne legyen apró szemű, mert könnyen belemehet az állat végbelébe, ahol csúnya gyulladást okozhat.

Tipp Ajánljuk figyelmedbe a HALywood Faforgácsot, mely minden rágcsáló igényét tökéletesen kielégíti.

Tartás

Malacunk nemigen tudja használni a boltban rágcsálók számára kapható játékokat. Azonban szívesen veszi, ha foglalkozunk velük minden nap, simogatjuk, vakargatjuk őket. Azonban vigyázzunk, mert viszonylag sűrűn ürítenek, amit előtte általában nyugtalankodással jelezni is próbálnak felénk. Ilyenkor tegyük vissza őket a helyükre, hogy elvégezhessék a dolgukat, különben kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

Sétálni is szeretnek, amit megtehetnek a lakásban is. A legalkalmasabb helyiségek erre azok, amelyben utána könnyen tudunk takarítani, hisz malacunk nem szobatiszta. És vigyázzunk, mert ő egy rendkívül kíváncsi állat, és mindent megkóstol. Ezért ne érjen el elektromos vezetéket, illetve szobanövényeket, mert azok általában mérgezőek.

Amennyiben kertes házban lakunk, nyugodtan kitehetjük malacunkat legelészni egy olyan ketrecben, melyből nem tud kiszökni, és amiben van lehetősége elbújni, ha megijed. Nagy melegben, esőben, és nagyon hidegben ne tegyük ki! Legfontosabb szabály: egy malac nem malac! Természetes élőhelyén csapatokban él, így érzi biztonságban magát. Egyedül boldogtalan lesz, magányos tartása olyan súlyos – lelki eredetű, és ezen keresztül fizikai – betegségeket okoz, melyek a kis kedvenc elvesztéséhez vezethet! Jól tarthatóak együtt azonos nemű egyedek, így a koordinálatlan szaporodásnak is elejét vehetjük! Egy ideálisan tartott és megfelelően takarmányozott tengerimalac élettartama 6-8 év!
HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás

Tenyésztés, szaporítás

HALywood - Gond nélküli gondoskodás A tengerimalac nem tartozik a könnyen tenyészthető állatok közé. Malackánk pároztatásával 20% kockázatot vállalunk, hogy a nőstény elpusztul! Ha mégis vállalkozunk a feladatra, tartsuk szem előtt a következőket: A vemhesség ideje alatt malackánk C-vitamin igénye hatalmas!
Etessük a pelyhek nélküli HALywood tengerimalac táppal, mely rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt a tenyésztők kedvence lett.

Az első pároztatáskor nőstény malacunk legyen 5 hónaposnál idősebb, de 10 hónaposnál fiatalabb! A vemhesség 59 – 73 napig tart, a kicsik nyitott szemmel, szőrösen, jól fejletten jönnek a világra. 4 hetes korukig kell, hogy anyjuk mellett maradjanak, ő szoptatja, gondozza, tanítja őket.

A nőstény az ellés után pár órával már ivarzik, úgyhogy az a legbiztonságosabb, ha a vemhes malacot már az ellés előtt elválasztjuk a hímtől. Az ellést követő azonnali vemhesülés nagyon megviseli a mama szervezetét, és az általa szoptatott kismalacokét is!

A kölykök 4-5 hetes korukban válnak ivaréretté, tehát ekkor nemenként szét kell őket választani! A nemek meghatározása viszonylag egyszerű. A hím nemi szerve egy i betűre (melyen a pont a hímvessző), a nőstény esetében pedig Y-ra hasonlít.

Ápolás

Tipp Ha viselkedésében szembeötlő változást látunk, súlya csökkenni kezd, vagy külső elváltozásokat látunk rajta, ne kísérletezzünk otthon, mert az gyorsan malacunk elvesztéséhez vezethet! Azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Egy kifejlett tengerimalac ideális súlya 800 – 1000g. Kedvencünket heti rendszerességgel mérjük meg, és vezessünk erről táblázatot. 10% súlyvesztés már végzetes lehet, viszont nagyon nehéz észrevenni rendszeres mérlegelés nélkül.

HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás Körmét vágjuk, vagy vágassuk rendszeresen, mert ennek elhanyagolása a lábujjak torzulásához vezet, mely fájdalmat okoz kis kedvencünknek. Ellenőrizzük rendszeresen fogait, mert ha túl hosszúra nőnek, az akadályozhatja az evésben. Általában a fogtúlnövés megelőzésére elég, ha rendszeresen kap szénát, de ha fogai ferdén nőnek, lehet, hogy vágni kell belőlük, mert nem tudja őket megfelelően koptatni. Ebben az esetben forduljunk állatorvoshoz. Az egészséges tengerimalac foga fehér, és összezárt szájában a metszőfogak nem fedik egymást.

A tengerimalac szőre fürdetést nem igényel. Ha erre mégis valamiért szükség lenne, úgy macskasamponnal, langyos vízben mossuk meg, majd alaposan öblítsük le. Fürdetés után szárítsuk meg, vagy tartsuk meleg helyen, nehogy megfázzon.

Tipp Bármi más tengerimalaccal kapcsolatban felmerülő kérdésben keresd honlapunkat, ahol a fórumon minden kérdésedre válaszolunk!

Kormányrendelet

Kormányrendelet a kedvtelésből tartott állatok védelmében

Minden, amit tudni kell!
Kérdezzen - válaszolunk!
Tovább »

Tenyésztők

Ismerd meg azokat, akik minket választottak!
Tovább »

Viszonteladóknak

Ismerje meg cégünket és válasszon minket!
Tovább »