Hogyan válasszunk házi kedvencet?

Ha még keressük az igazit...

És most lássuk azokat a gyakorlati tanácsokat, mely alapján kiválaszthatjuk a hozzánk leginkább illő társat! Tekintsük át mire van szüksége, és gondoljuk végig, hogy ezt mi tudjuk e vállalni. Nézzük, milyen örömökre és nehézségekre kell felkészülnünk, ha megérkezik az új családtag.

Milyen típus való nekünk?

Tipp Mindenekelőtt fogalmazzuk meg, hogy milyen társra vágyunk. Nyugodt legyen? Szórakoztató? Kicsi? Nagy? Kinek milyen sztárallűrjei vannak?

Minél nagyobb egy állat, annál nagyobb területre van szüksége. Ezt tartsuk szem előtt, nézzünk körül a lakásban, hogy mekkora helyet tudunk a rendelkezésére bocsátani. Nincs szomorúbb látvány egy apró ketrecben kucorgó tengerimalacnál.

HALywood - Gond nélküli gondoskodás Gondoljuk át, mit várunk leendő barátunktól. Egy hörcsög, természeténél fogva lehet akár harapós is, egy nyuszi vagy tengerimalac félős. A degu sosem nyugszik, mindig ezer a dolga; a csincsilla nagyképű lehet és nem alacsonyodik le hozzánk még egy simogatás erejéig sem, és ha nem kedvére való a falat, még hozzánk is vágja. Az egérre sűrűn jön rá a takarítási mánia, így a forgácsát könnyen a mi tiszta szőnyegünkre szórhatja nagy buzgalmában.

Ugyanakkor talán mindannyian találkoztunk már olyan hörcsöggel, aki fél napokat is elvolt kézben, és a harapásnak még a gondolata is messze elkerülte. Láttunk nyulat, akinek hobbija a felfedezés, ügyesen kinyitja ketrecének ajtaját, és portyázik a lakásban. Tengerimalacot, aki társával titokban a zöldséges ládában falja a sárgarépát, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga volna, és mikor megdöbbenésünknek hangot adunk, mégcsak ránk sem néz. Degut, aki imád nyugágyban hanyatt fekve aludni, és csincsillát, aki olyannyira együttműködő, hogy gazdájával közönség előtt is hajlandó bohóckodni. Nem beszélve az egérről, aki olyan meghatóan képes gondozni a családját, kölykeit, hogy az embernek még a könnye is kicsordul.

Szóval ilyenek ők! Nyugodtak, szórakoztatóak, kicsik és nagyok, harapósak és bújósak, válogatósak és haspókok, pörgősek és álomszuszékok…

Mikor és mennyit érünk rá foglalkozni velük? Éjjel? Nappal? Sűrűn? Ritkán? Inkább simogatni, szeretgetni akarjuk, vagy szívesebben lennénk csak megfigyelők az állat mindennapjaiban?

HALywood - Gond nélküli gondoskodás A hörcsög és a csincsilla nappal alszik, inkább éjjel aktívak. Akkor azonban számíthatunk a futókerék nyikorgására! Természetesen nappal is rávehetők, hogy kommunikáljanak velünk, megfelelő ellenszolgáltatás fejében. Kit már egy kedves szóval, simogatással, kit csak némi jutalomfalattal lehet rávenni, hogy a nappali órákban időt szánjon ránk.

Nyuszink, patkányunk sok időt és törődést igényelhet tőlünk, szeretik a gazdi társaságát, figyelméért bármire képesek. Rájuk sok-sok időt kell szánni, ha lehet minden nap. Hörcsögünk viszont lehet, hogy zokon veszi a folyamatos zaklatást. Jobban szeret egyedül lenni, csak ritkán igényli a testi kontaktust. Degunknak, egerünknek egyszerűen ideje nincs arra, hogy a kezünkben ücsörögjön. Hajtja a vére, a kíváncsisága, az aktivitása.

Mennyi az a költség, amit vállalni tudunk az első beruházásnál, és később a mindennapokban?

Nincs mit szépíteni, az állattartás költségekkel jár! Az elején be kell ruháznunk a lakhelyére, etetőt, itatót kell neki venni, játékokat, meg kell vásárolnunk az állatkát magát, és az első adag élelmet, szénát is.

Itt elmondhatjuk, hogy: kis állat kisebb gond, nagy állat nagyobb gond. A ketrec méretével az ára is nő, ugyanez igaz magára a kis kedvencre is. Azonban az eleség és a felszerelések minőségén ne spóroljunk, előbb utóbb úgyis rossz vége lesz, és máskor kell megfizetnünk az árát.

HALywood - Gond nélküli gondoskodás Miután a "nehezén" túl vagyunk, a rágcsálónkra fordítandó rendszeres kiadás már elhanyagolható költség. A számukra megfelelő eleségen, szénán és forgácson kívül nem igényelnek más költekezést. Persze kényeztetni a végtelenségig tudjuk őket is, de ez már egyéni elbírálás kérdése. A kiegyensúlyozottságukhoz a legfontosabb, hogy érezzék a törődést, a szeretetet és egészségesen tartsuk őket!

Váratlan kiadások itt is adódhatnak, ilyen például, ha kedvencünk megbetegszik. Mivel a betegségek jelentős része a nem megfelelő takarmányozás számlájára írható, így olcsóbb és logikusabb erre kiemelt figyelmet szentelni, hogy állatkánk az állatorvost csak oltáskor, vagy általános átvizsgáláskor lássa.

Hogyan készüljünk a fogadásra? Mire számítsunk az érkezéskor?

Ha minden igaz, megszületett a döntés, már sejtjük is ki fog hamarosan bekerülni a családba. Állítsunk össze egy listát, hogy mire lesz szüksége a kezdetektől fogva, és induljunk neki mindezeket beszerezni!

Tipp A sorrend nagyon fontos! Előbb minden felszerelés legyen meg, és csak utána érkezzen az állat!

Ez azért különösen fontos, mert újdonsült „barátunk”, még nem igazán akar majd barátkozni velünk, sem pedig az új környezetével. Erőt és magabiztosságot kell gyűjtenie, hogy egyáltalán az orrát ki merje dugni a kuckójából. Gondoljunk bele! Teljesen új környezet, új szagok, új zajok! Minden új! Egy gondolata van ilyenkor egy ilyen csöpp lénynek: valahogyan meg kellene szűnni egy időre. Adjuk meg neki ezt az illúziót.

Tegyük be az előre elkészített helyére, és hagyjuk békén. Vérmérséklettől függően pár nap alatt megnyugszik, és a kíváncsisága erősebb lesz a félelemnél. Azonban a helye mindig biztonságot fog nyújtani neki, ezt tartsuk tiszteletben.

A szelídítéshez türelemmel lássunk hozzá. Mindig kevés időre vegyük ki, hogy megszokhassa az érintésünket, az illatunkat, ami először ugyan félelemmel tölti el, de idővel egy megnyugtató érzés lesz úrrá rajta, ez pedig a bizalom! A bizalom nagyon fontos számára, hisz teljesen kiszolgáltatott. És fontos nekünk is, hisz így lesz a díszállatkereskedésből hazahozott állatkából a Barátunk!

Ki is pontosan a nagy Ő?

Nos. Megvan a szándék. Megvan a döntés. Megvannak a felszerelések. Indulhat a keresgélés. Hogyan is válasszuk ki a nagy Őt?!

Választás előtt részletesen olvassunk utána, hogyan kell megfelelően tartani az általunk kiválasztott kedvencet. Bővítsük tudásunkat könyvek vagy az internet segítségével, így könnyen felismerhetjük, hogy a széles választékból mely egyedek azok, akit mind fizikailag, mind idegrendszerileg alkalmasak arra, hogy magunkhoz vegyük őket.

HALywood - Gond nélküli gondoskodás A választásra szánjunk időt. A kereskedésbe nézzük meg, hogyan tartják az állatokat. Ha látjuk, hogy nem megfelelően, szűkösen, koszosan vannak elszállásolva, akkor gondoljuk át, hogy onnan válasszunk-e. Nézzük meg van-e a rágcsálók előtt víz és széna – ez a kettő egész nap elengedhetetlen! Kizárólag ideális körülmények között tartott kisállatot szabad megvenni, hisz akár maradandó (lelki vagy fizikai) sebeket szerezhetett a helytelen tartás következtében.

Nézzük meg, hogy nemenként válogatva tartották-e, mert különben nőstény egyedek esetében valószínűleg rövid időn belül gyermekáldásra számíthatunk. Kérdéses lehet, hogy ez valóban áldás-e! A rágcsálók jó része már 4 hetesen ivarérett, így az utódok szétválogatásáról nekünk is folyamatosan gondoskodnunk kell, ez újabb ketreceket, beruházást igényel... Ha nem választjuk őket szét, akkor újabb szaporulatra számíthatunk… Szóval ez egy keserves, végeláthatatlan problémává fajulhat. Gondoljuk végig logikusan, és ennek megfelelően döntsünk. A tenyésztést pedig bízzuk tenyésztőre vagy képezzük ki magunkat megfelelően, és felelősségteljesen lássunk neki!

Minden rágcsáló tartható azonos nemű fajtársával!

Ezen a ponton már biztosan van kiszemeltünk. Valaki, aki már felkeltette az érdeklődésünket. Vegyük kézbe, figyeljük, hogy megnyugszik-e a kezünkben. Vizsgáljuk át! Fényes a szőre? Csillog a szeme? Megvan minden testrésze: farka, füle nincs leharapva? Fogai szépek, és nem túl hosszúak?

Tipp Figyelem! Tengerimalacéknál, nyusziéknál a fehér, a többi rágcsálónál a sárga fog az egészséges!

Ha mindent rendben találsz, akkor bátran mondhatod: Én őt szeretném! Ő az igazi!

A honlapunkon részletesebben is foglalkozunk a legkedveltebb rágcsálókkal, olyan tudnivalókkal, melyek akár régi "motorosok" számára is tartogathatnak meglepetéseket. Akinek az itt elmondottak után is maradt kérdése, látogassa meg a fórumot, ahol minden kérdésetekre válaszolunk.

Kormányrendelet

Kormányrendelet a kedvtelésből tartott állatok védelmében

Minden, amit tudni kell!
Kérdezzen - válaszolunk!
Tovább »

Tenyésztők

Ismerd meg azokat, akik minket választottak!
Tovább »

Viszonteladóknak

Ismerje meg cégünket és válasszon minket!
Tovább »