Hogyan válasszunk takarmányt?

Előzetesen néhány alapvető szabály:

  • Ne változtassunk takarmányt hirtelen, a váltás mindig fokozatos legyen, mennyiségben és időben egyaránt.
  • Helyes takarmányozással hosszú és boldog életet biztosíthatunk kedvencünknek.
  • A takarmány nem orvosság, ha valami lényegesen megváltozik kedvencünk viselkedésén forduljunk állatorvoshoz (pl. nem eszik, vagy épp túl sokat, nem rágcsál annyit, mint korábban.)
  • Mindig olyan tápot vásároljunk, amelyen feltüntetik a gyártás helyét, lejárat idejét, szavatossági időt, összetételét, beltartalmát!
  • A jó takarmány minden tápanyagigényt kielégít, célja a jó kondíció és a hosszú, hasznos élettartam.
  • Amennyiben a rágcsáló már elhízott, nem a takarmány visszafogása a megoldás, hanem a megfelelő eledelre váltás!
  • A betegségek jó része a helytelen takarmányozás következménye, mely az ideális eleségre váltás után megszűnik.

Kereskedelmi szempontból elengedhetetlen, hogy a vevő azt vigye haza, amit venni akar!

Az ISO 22000 minőségbiztosítási rendszer biztosítékot jelent a kitűnő és megbízható minőségre.
Törvényileg meghatározott szabályok:

  • a csomagoláson kötelezően feltüntetendő adatok: gyártó engedélyszáma, szavatossági idő, lejárat ideje, összetétel, beltartalom, forgalmazó cég adatai, teljes értékű vagy kiegészítő takarmányt tartunk e a kezünkben, a termék súlya (nem a térfogata)
  • nyomon követhetőségi rendszer kialakítása (HACCP)

Takarmányozási szempontból is elengedhetetlen, hogy a vevő azt vigye haza, amit venni akar!

Folyamatosan ellenőrizzük a növényvédőszer, rovarkártevő, szalmonella, toxin, bomlási melléktermékek, génmódosított alapanyag tartalom, nehézfém tartalom esetleges jelenlétét, melyek felderítésével a legszigorúbban kiszűrjük és kizárjuk a nem megfelelő alapanyagok felhasználását.
HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás

Végül összeállítottunk egy ásványi anyag és vitamin táblázatot, mely alapján jól látható, hogy milyen jelentőséggel bír, hogy helyesen összeállított takarmányt etessünk kedvencünkkel. A HALywood eledeleket ezen ismeretek alapján készítettük rágcsálódnak!

Ásványi anyagok

Ásványi anyag Milyen szerepe van? Hiánya mit okoz? Túletetése mit okoz?
Kalcium (Ca) 98%-a a csontozatban található a csontváz felépítésében játszik nélkülözhetetlen szerepet, azonban a maradék 2% nélkül nem lenne képes a szervezet a véralvadásra, nem működnének a idegpályák, és más fontos funkciók is hiányt szenvednének. Felszívódásához D-vitamin szükséges. Huzamosabb időn keresztül fennálló hiányában csontlágyulás, angolkór lép fel, esetlegesen - az idegingerület átvitel hiányában - tetániás merevgörcs jelentkezhet. A feleslegben bevitt kalcium az epével, illetve a vizelettel ürül ki, de csökkenti egyéb mikroelemek felszívódásának hatékonyságát.
Foszfor (P) A szervezet foszfortartalmának 16-20%-a a lágy szövetekben, a fennmaradó 80%-a a csontokban található. Tenyészállatok esetében a nemi mirigyek zavartalan működéséhez is nélkülözhetetlen a megfelelő foszforellátás! Hiánya esetén étvágytalanság, lesoványodás jelentkezhet, nem megfelelően működnek a nemi mirigyek, valamint fiatal korban a csontosodás is jelentős zavart szenved! Túletetése anyagcserezavarokat és húgykövességet okozhat.
Natrium (Na)
Kálium (K)
Klór (Cl)
A nátrium és a kálium együtt hozzák létre a Na-K pumpát, mely a sejtanyagcsere egyik fontos eleme! A cukrok, aminosavak, a kalcium és a foszfor felszívódásához is nélkülözhetetlen a nátrium (konyhasó). Nátrium hiányában kezdetben étvágytalanság, visszamaradt növekedés és fénytelen szőrzet figyelhető meg, esetlegesen szokatlan étvágy és kannibalizmus is előfordulhat. Túlzott bevitele elegendő ivóvízellátás esetén nem okoz problémát, ennek hiányában súlyos, elhullással járó mérgezés alakulhat ki!
Magnézium (Mg) Átmenetet képez a szervalkotó és a nyomelemek között, mintegy fele a csontozatban, másik fele a lágy szövetekben található. Az izotónia kialakításában fontos szerepet játszik, enzimaktivátor és több fontos enzim magját képezi. Hiányában súlyos görcsös tünetek jelentkezhetnek. A feleslegben bevitt mennyiség a vizelettel távozik. Nyugtató hatású.
Vas (Fe) A mikroelemek közül a vas fordul elő legnagyobb mennyiségben a szervezetben. A hemoglobin és a mioglobin felépítésében vesz részt, részt vesz az oxigénszállításban, részt vesz a sejtlégzésben, mindezek mellett enzimalkotó. Hiányában elmarad a növekedés és az ellenálló képesség is csökken, a bőr kiszürkül. Felszívódása nagyon jól szabályozott, ezért túladagolása nem jelentkezik.
Cink (Zn) Enzimalkotó, valamint az inzulin is cinktartalmú. Széles körben előfordul, de hiányának elkerülésére a takarmány cinkkiegészítést tartalmaz. Ha mégis hiány lép fel, akkor ekcémás bőrelhalásos tüneteket okoz, elhalhatnak a gyomorban a hámsejtek, a nemi mirigyek működése zavart szenved. -
Jód (I) - Hiányában a növekedés megreked. Túletetése mérgezést okozhat.
Mangán (Mn) - Enzimalkotó, hiányában porcképződési zavarok jelentkezhetnek, rövidebbek a csontok, megvastagodnak az izületek, a járás nehézkes, fájdalmas. -
Réz (Cu) A réznek szerepe van a sejtlégzésben és enzimalkotóként az aminosavforgalom és a pigment képződés szabályozásában. Hiánytünetei: porcfejlődési zavar, elcsontosodás, agyi fejlődési anomáliák, szőr pigment képződési zavara, valamint szaporodási problémákat okozhat. -

Vitaminok

Vitamin Milyen szerepe van? Hiánya mit okoz? Túletetése mit okoz?
A vitamin A növényi szervezetekben csak provitaminjai (karotinok) fordulnak elő, ezekből az állati szervezetben alakul ki az A vitamin. Mértékegysége NE/kg, ami azt mutatja, hogy 1 kg takarmányban hány nemzetközi egység vitamin van. A karotinok közül legfontosabb a β karotin. Az A vitamin egy formáját a máj raktározni tudja (ahonnét A vitaminhiányos takarmányozás esetén fel tudja szabadítani), ez azonban nem tud eljutni a méhben fejlődő magzathoz, ezért a vemhesség alatt különösen fontos a folyamatos A vitamin ellátás. Hiányában farkasvakság alakul ki, nem megfelelő az immunglobulinok termelődése, ezáltal csökken a szervezet védekezőképessége. Nagyon fontos, hogy a nőnemű tenyészállataink rendszeresen hozzájussanak zöld növényi részekhez is (sárgarépa, sütőtők), ne csak szénához! -
D vitamin
(kalciferol)
A zöld növények nem tartalmaznak D vitamint, de a szénakészítés folyamán a napsütés hatására képződik bennük. Mértékegysége NE/kg. A kalcium felszívódását szabályozza egy transzportfehérje termelődésének serkentésével, valamint a foszfor felszívódását és kiürülését is ez a vitamin szabályozza. Hiányában angolkór, illetve csontlágyulás jelentkezhet, mivel a kisrágcsálók szervezetében nem tud D vitamin képződni, ezért különösen fontos a takarmánnyal bejuttatni a szervezetükbe! Túladagolása esetén a vérben kalcium lerakódások jelentkezhetnek.
E vitamin
(tokoferol)
Természetes antioxidáns. Ha hiánya a szelén hiányával együtt jelentkezik, akkor vázizom elfajulás, májelhalás és szaporodási problémák léphetnek fel. -
K vitamin
(K1, K2, K3)
A rágcsálótápokban található lucernaliszt kitűnő K1 vitaminforrás, de ezek mellett a tápokat K3 vitaminnal is kiegészítjük, sőt a cékotrófia miatt a rágcsálók a vakbelükben élő mikrobák jótékony hatása miatt K2 vitaminhoz is hozzájutnak. Élettanilag a vér alvadásában játszik szerepet. Hiányában véralvadási problémák jelentkeznek. Mivel gyorsan kiürül az állat szervezetéből, így túladagolástól nem kell tartani.
C-vitamin
(aszkorbinsav)
A tengerimalacon kívül egyik rágcsálónak sincs rá élettanilag szüksége. Hiányában csontfejlődési és porcosodási zavar áll elő, A és B vitaminok hiánya esetén még nagyobb szükség van rá. -

Kormányrendelet

Kormányrendelet a kedvtelésből tartott állatok védelmében

Minden, amit tudni kell!
Kérdezzen - válaszolunk!
Tovább »

Tenyésztők

Ismerd meg azokat, akik minket választottak!
Tovább »

Viszonteladóknak

Ismerje meg cégünket és válasszon minket!
Tovább »